Tot ca exercițiu de imaginație vă invit să vedeți cum ar fi să trăiți fără așteptări de la nimeni și de la nimic. Oare ce ar mai rămîne din viața noastră dacă am elimina toate așteptările? Să trăiești total doar în momentul prezent, să nu opui rezistență la nimic din ceea ce îți este dat să trăiești, să nu mai ai nici o dorință! Să fie oare cu putință? Măcar ca exercițiu de imaginație putem testa acest mod de a trăi, acest mod de A FI.
Fără așteptări de la viață, fără așteptări de la cei dragi, fără așteptări de la cei mai puțin dragi, fără așteptări de la guvern sau de la primărie, fără așteptări de la oameni, în general, ce-ar mai rămîne în mintea noastră? Ce altceva ar mai gîndi mintea noastră? Toate stările de furie au la bază o frustrare, adică o așteptare neîmplinită. Ne înfuriem atunci cînd ne așteptăm la ceva și obținem altceva. De exemplu, vrem să închidem o ușă, nu stă închisă și atunci ne înfuriem pe ea și o trîntim sau o înjurăm. Păcătoase și păguboase obiceiuri!
Orice așteptare neîmplinită se transformă într-o frustrare. Frustrările sînt toxine pentru psihic așa cum radicalii liberi sînt toxine pentru corp. Dacă nu avem un sistem capabil să le elimine, frustrările se adună și treptat ne vor face infirmi din punct de vedere sufletesc și spiritual.
Trăiți, măcar ca exercițiu de imaginație, din cînd în cînd, fără așteptări. Bucurați-vă și minunați-vă de fiecare clipă, de tot ceea ce vă iese în cale. Bucurați-vă de fiecare lucru pe care îl vedeți ca și cum l-ati vedea prima oară. Nu vă atașați de nimic, nu respingeți nimic. Căutați doar să înțelegeți totul și să cuprindeți în percepția voastră un cadru mult mai larg al realității din care fac parte cele ce vă sînt date să le trăiți, din care faceți parte voi înșivă.
De asemenea, trăiți fără să vă gîndiți că aveți de îndeplinit așteptările cuiva. Dacă este să aveți așteptări, măcăr să aveți așteptările propriei inimi. (Rețineți că am precizat ale inimii și nu ale minții!).
Am putea spune că visele sînt tot un fel de așteptări, însă nu este o problemă dacă visăm și apoi spunem „Doamne facă-se Voia Ta!”. Mă refer mai mult la așteptările imediate. Așteptări prin care cerem cumva ca ceilalți să se comporte într-un anumit fel, așteptări prin care vrem ca altcineva să ne rezolve problemele sau să ne facă fericiți. Să ne ocupăm mai întîi de acestea și apoi vom trece și la altele mai adînci! Eliminați acel gen de comportament prin care așteptați ca altcineva să vă facă fericit.
Bagal...
revin dupa 1 an de la postarea comentariului meu la acest articol si pot spune ca am avut experiente minunate cand am trait fara asteptari, cand m-am abandonat in mainile lui Dumnezeu…..pur si simplu. Cand aceasta atitudine vine de la sine(lin, fara incrancenare), viata este foarte frumoasa si plina de surprize.
Starea de abandon este in stransa legatura cu arta de a trai fara asteptari.
Multumesc !
Cristian Ţurcanu
Sper sa nu fie prea indepartata acea zi in care vei reveni…
Bagal...
Buna,
cititid astazi acest articol, mi-am amintit ca mi-a mai fost adus la cunostinta acest subiect dar a trecut usor pe langa mine…
Cred ca a trai fara asteptari este o adevarata arta!
Vreau sa traiesc pur si simplu!
Revin cu detalii dupa 1 zi in care imi propun sa traiesc fara asteptari!
va imbratisez !
Cristian Ţurcanu
Si eu vă multumesc pentru comentariu şi mă bucur că la dvs. nu este doar un exerciţiu de imaginaţie. Ştiu că este aproape imposibil să nu ai aşteptări mai mari sau mai mici de la lucruri, de la oameni. Dacă apeşi pe telecomandă să porneşti muzica chiar te aştepţi să pornească muzica. Dacă te îndrepţi spre persoana iubită chiar te aştepţi să ai o întîlnire minunată. Dacă deschizi uşa casei te aştepţi să găseşti toate la locul lor aşa cum le-ai lăsat. Permanent avem aşteptări. Cît timp vom trăi preponderent prin intermediul gîndurilor noastre vom avea şi aşteptări.
Perioadele în care trăim pur şi simplu fără să ne dorim nimic, fără nici un fel de aşteptare vor rămîne mereu ca cele mai vii perioade din viaţa noastră.
Lena
După perioade mai lungi sau mai scurte de timp in care uneori chiar pe nesimtite apareau asteptarile… si de aici bineinteles nu mai era mult pana la stari de dezamagire, aceasta atitudine de a nu mai avea asteptari a inceput sa devin un obiectiv din ce in ce mai important in viata mea.
Asa ca urmaresc sa aplic asta nu doar ca un exercitiu de imaginatie, ci chiar in mod concret. Nu e intotdeauna usor, insa atunci simt ca ma bucur de viata, de fiecare lucru mic sau mare care se petrece, de oamenii intalniti, de situatiile create neasteptat.
Si uimitor e faptul ca atunci cand e exersat in mod corect, Dumnezeu iti indeplineste mult peste asteptari, coplesindu-te cum nu ti-ai fi putut imagina.
Va multumesc pentru abordarea acestei teme.