Unii sînt preocupați de bunăstarea lumii, alții de siguranța, salvarea sau spiritualizarea ei. Un loc aparte îl au cei ce se gîndesc la fericirea lumii. Chiar și egoiștii contribuie la fericirea lumii, fiind ei înșiși cît mai fericiți. De fapt, nu poți să te gîndești să contribui la fericirea lumii fără să fii tu însuți mai întîi fericit. Iată ceva ce ar putea să facă fiecare în parte. Să creștem cantitatea de fericire pe plan mondial.
Periodic citesc despre rezultatele unor studii sociologice care își propun să măsoarea nivelul de fericire din lume. Ultimul studiu îi situează pe cei din Danemarca printre cei mai fericiti pămînteni. Un astfel de studiu oare chiar măsoară nivelul de fericire al oamenilor? Cu ce am fi noi mai nefericiți decît cei din Danemarca? Din punctul meu de vedere nivelul de fericire este invers proporțional cu cantitatea de gînduri legate de lucrurile exterioare mărunte cum ar fi cele ce țin de subzistență. Cu cît ne gîndim mai mult la acțiunile pe care le facem zilnic pentru a subzista în această lume cu atît avem senzația că am fi mai puțin fericiți. Desigur, subzistența trebuie rezolvată de către fiecare în parte, dar obișnuiți-vă să dezvoltați și altfel de gînduri, gînduri luminoase, gînduri mai vaste decît Cerul, gînduri legate de sufletul și spiritul vostru dacă vreți să vă simțiți fericiți.
Danezii nu sînt mai fericiți decît alții pentru că ar fi mai bogați și își procură mai ușor tot felul de lucruri, deoarece alte studii spun că oamenii din Qatar sînt cei mai bogați de pe Pămînt. Dacă fericirea ar fi strîns legată de bogăție, așa cum cred majoritatea romînilor, ar fi trebuit ca și studiul legat de fericire să-i situeze pe cei din Qatar pe primul loc mondial la fericire. Iată că lucrurile nu sînt corelate. Avem și zicători de genul „banii nu aduc fericirea!” și cu toate acestea cînd îi întreb pe oameni de ce nu sînt fericiți ei învocă motive legate de bani și tot felul de lucruri mărunte. Danezii sînt mai fericiți din alte motive decît cele legate de prosperitate materială. Poate sînt mai educați, mai civilizați, mai puțin înnegurați dacă vecinul și-a luat ”merțan”, dacă ei nu și-au luat nu știu ce lucruri etc. etc. Nivelul de fericire depinde de gîndurile bune pe care le avem. Pentru a crește nivelul de fericire trebuie să corectăm modul de a gîndi, iar a pentru a gîndi corect nu trebuie să fii bogat, este suficient să ai bun simț.
Lasă un răspuns